Hoe gaat het met de Zuidas?

Hoe staat het eigenlijk met de Zuidas? Het nieuwe programma waarin de beoogde high-end zakenwijk eind 2007 geupgrade werd tot een groene en duurzame stadswijk met een 'echt Amsterdamse uitstraling' werd indertijd met veel tamtam aangekondigd. Er moesten niet alleen internationale concerns, maar ook winkels, gemeenschapvoorzieningen zoals scholen en theaters, en woningen komen en veel groen.  De verkeersbundel van trein- en metrospooren en de ringweg A10 zou onder de grond verdwijnen, NS-station Zuid moest een soort luxe Grand Central van Amsterdam worden. En bovenop de overkluiste snelweg kwam een parkachtig landschap met daarin ook sportvelden.

Het kon allemaal niet op. Toen brak er een bankencrisis uit die de financiële sector ter plekke - ABNAMRO, ING, RBS - een octaaf lager deed zingen. En zoals overal in Amsterdam viel de woningbouw in Plan Zuidas daardoor praktisch stil. Inmiddels raken we beetje bij beetje uit de financiële crisis en worden er weer woningen gebouwd. 

Zo sloeg sloeg Laurens Ivens op 9 december de eerste paal voor het Intermezzo gebouw. Er komen 175 huur- en koopappartementen - trefwoorden: elegantie, chique materiaal, comfort, metropolitaan, hoogwaardige kwaliteit. De woningen op de zuid- en westzijde hebben ruime balkons en bovenaan is een penthouse met een dakterras van, schrik niet, 300 m2. Meer hierover: Intermezzo Gershwin. U kunt zelf ook even zien hoe het uitzicht is vanuit deze stadsvilla op 80 meter hoogte: http://www.theovanleur.nl/preview/1749,0_Zuidas_Blok10/pano/ (linker muisknop ingedrukt houden)

Het is niet allemaal superlux en pracht en praal en voornaam aan de Zuidas. Ook hier komt tussen de 20 en 30 procent sociale woningbouw, de Amsterdamse mix die deze stad zo plezierig maakt. Bijvoorbeeld direct naast Intermezzo is een appartementengebouw met 58 sociale huurwoningen gepland. En dan zijn er ook nog 800 de studentenwoningen van Ravel Residence in aanbouw - prefab modules, standaard voorzien van tv, internet, keukentje en badkamer. Oplevering voorjaar 2015, maar van die 800 woningen zijn er nog slechts een paar niet verhuurd. Op de site van de Zuidas leest u er meer over en werpt u een blik op hedendaagse studentenkamer.

De studentenkamer anno 2014. Gemeubileerde prefab containers met TV en internet. Ontspanning, sportveld en moestuin op het dak, Grand Café. De laatste module werd in cadeauverpakking afgeleverd. Als Residence Ravel af is, zijn er 2000 woningen gerealiseerd. Al met al komen er 8000 à 9000 woningen op de Zuidas, ongeveer evenveel als in het Oostelijk Havengebied. 

Rondleiding op de Zuidas? Zie Stadswandelkantoor.