Lekker Lokaal

Boekbespreking Lekker Lokaal'Waarom smaken aardbeien zoveel lekkerder als ik ze direct bij de boer koop?' vraagt Jobien Groen zich af in Lekker Lokaal. Koken met het beste van de buurtboer. Wat groeit hier in Amsterdam en omgeving eigenlijk allemaal? En wat kun je nog meer met Hollandse knollen doen, behalve altijd maar weer die eeuwige stamppot? Wat is palmkool, aardpeer of schorseneer? Lekker Lokaal gaat over zulke culinaire vragen en kwesties rond lokale voedselproductie. Een kookboek, maar ook méér dan een kookboek. Groen sprak met de Amsterdamse bioboeren over het hoe en waarom van hun werk, er zijn fietsroutes langs hun boerderijen uitgezet. 

Je vindt in het boek makkelijk te bereiden recepten met veel groente en fruit. Zonder buitenissige ingrediënten waarvoor je de bibliotheek in moet duiken om te zien wat er bedoeld wordt. Logisch  gezien die nadruk op lokale productie. Er is altijd wel een begeleidend tekstje over ingrediënten - bijvoorbeeld over Hollandse groenten uit oude tijden bij het recept Gegrilde vergeten groenten, of over artisjokken bij Artisjokken met citroen en verse kruiden. Zo kwamen we dus ook meer te weten over de aardpeer. En leuk bij het recenseren van een kookboek: we hebben een paar gerechten uitgeprobeerd, het smaakte voortreffelijk.

De 38 boeren waar Jakobien Groen inkopen doet, worden ieder met een kort interview geïntroduceerd. Ze vertellen over hun bedrijf en waarom ze biologisch zijn gaan werken en hoe ze dat aanpakken. Joke en Peter van Reeuwijk, bijvoorbeeld, hebben een 'zelfpluktuin' waar je aardbei kunt krijgen die "barst van de smaak. Supermarkten kunnen die niet verkopen omdat hij te kwetsbaar is," aldus de tuinders. Om die reden zijn hun klanten bereid om de extra moeite van het zelf plukken voor lief te nemen en kunnen ze de concurrentie aan met de supermarkten.

Om te weten waar je rond Amsterdam voor boeren producten terecht kunt, is achterin het boek een lijst adressen van de boerderijen opgenomen. Wil je een bezoek combineren met recreatie, dan kun je kiezen uit zes fietsroutes langs de boerderijen. In Amsterdam zelf, maar ook in Waterland, de Zaanstreek en zelfs in de Beemster. 

Lekker Lokaal is een verdraaid aardig en nuttig boek. Je komt veel te weten en je kunt er lekker mee koken en recreatief bioshoppen. Dat niet alleen, het is ook een prachtig boekje, opmerkelijk goed verzorgd - prima foto's van gerechten, ingrediënten en landschappen, uitstekende fotoredactie, fraaie vormgeving. Wat Lekker Lokaal extra waarde geeft, is dat het onderdeel is van een ecologische trend om de voedselketen korter te maken. Of eigenlijk van een hele cultuur van duurzaamheid die zich veel landen begint af te tekenen.

Lekker Lokaal. Koken met het beste van de buurtboer.
Auteur: Jobien Groen
Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht, Haarlem 2013
ISBN 978 90 230 1354 9 - NUR 440
145 pag. met veel foto's
Prijs 19,95