Oost

Het toekomstige Amsterdam-Oost - vanaf mei 2010 - wordt een buitengewoon gevarieerd stadsdeel, met een bijna verbijsterend aantal hoogtepunten wat de architectuur betreft. Van Amsterdamse School juweeltjes in de Transvaalbuurt tot en met de recente zelfbouwkavels en waterwoningen op IJburg, en van een vernieuwingswijk als de vooroorlogse Indiche Buurt tot de revolutionare stedenbouw van het Oostelijk Havengebied. Je kunt hier rustig enkele dagen doorbrengen om de kwaliteiten van het gebied te leren kennen.

Pythonbrug tussen Borneo en SporenburgDubbeltjespanden
Oost is een voorbeeld van de excentrische ontwikkeling van Amsterdam. Het centrum zelf biedt nog maar weinig ruimte voor herontwikkeling en nieuwbouw. Die vinden vooral plaats aan de randen van de stad in het zuiden, oosten en westen, en langs de noord- en zuidoevers van het IJ.
 

Oost omvat de huidige stadsdelen Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg. Oost-Watergraafsmeer omvat de buurten Amsteldorp/Wetbuurt, Betondorp, Dapperbuurt, Don Bosco, Groene Staart, Jeruzalem, Julianapark, Park de Meer, Middenmeer, Oosterparkbuurt, Transvaalbuurt, Tuinwijck,  Van der Kunbuurt/Omval, Weesperzijdestrook en het Sciencepark.

J.O. Vaillantlaan, IJburgHet huidige Zeeburg omvat de wijken Oostelijk Havengebied, Indische Buurt, IJburg, Zeeburgerdijk-Oost, Zeeburgereiland.

Het voorlopige absolute highlight op het gebied van moderne architectuur is het Oostelijk Havengebied (18.000 inwoners). De kwaliteit van de stedenbouw en architectuur en de gekozen benadering zijn trendzettend geweest voor de ontwikkelingen daarna, overigens zonder het resultaat in het Oostelijk Havengebied te evenaren. Het is daarom logisch dat deze website veel aandacht besteed aan deze wijk, door middel van interviews met de meest betrokken architecten.