Over Architectuur Amsterdam

Architectuur Amsterdam is opgezet door Francy van Tongeren, Raymond de Mello, Bert Franssen en Ruud van Soest (eindred). Allen medewerkers van het Stadswandelkantoor, dat gespecialiseerd is in rondleidingen door de fascinerende geschiedenis en architectuur van Amsterdam.

Om onze kennis van Amsterdam te verdiepen en actueel te houden, doen we research op locatie, we duiken in archieven en oude boeken, recenseren de nieuwe literatuur over Amsterdam, en we spreken met de ontwerpers van onze stad, de architecten en stedenbouwers. Architectuur Amsterdam is daar, kun je zeggen, een bijproduct van.

Want communiceren over de architectuur en geschiedenis van Amsterdam is onze core business. Dat doen we via artikelen en boeken, websites zoals deze, mobiel internet, en via onze rondleidingen. Voor ons is dat laatste niets anders dan een low tech vorm van wat nu heet location-based communication. Of gewoon op zijn Hollands: op locatie vertellen over de plek waar je bent.

Met deze achtergrond geeft Architectuur Amsterdam nogal eens aandacht aan de recratieve en educatieve mogelijkheden van de stadsdelen, buurten en wijken van Amsterdam. Ons doel is mensen te enthousiasmeren om zelf te komen kijken, om architectuur in zijn context te zien, om de sfeer van een buurt te proeven, het 'gevoel' van de stad te ervaren. Die moeilijk te beschrijven eigenschappen zijn essentiële kwaliteiten van elk architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp.

Zelf komen kijken is de zeer moeite waard. Amsterdam is een grandioze architectuurstad. De grachtengordel is werelderfgoed, de woningbouw uit vorige eeuw vormt een belangrijk hoofdstuk uit de Europese architectuurgeschiedenis. De nieuwe architectuur en stedenbouw staan op een hoog peil. Het is te merken aan de vele professionele bezoekers - uit vijf continenten - die hier inspiratie komen opdoen, en aan de vele architectuurtoeristen die hier gewoon komen genieten van wat Amsterdam te bieden heeft.

Architectuur Amsterdam is mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning door de Stichting Cultuurlijn en het Architectuurfonds, dat de interviews met de ontwerpers van het Oostelijk Havengebied belangrijk genoeg vond om het archief on-line toegankelijk te maken.

Meer over Stadswandelkantoor op de website www.stadswandelkantoor.nl.